top of page

Hoe lang op voorhand boek ik best een fotoshoot?

Ik zou toch reeds enkele maanden op voorhand proberen boeken.  Zo ben je zeker van een plaatsje.  Wil je last minute nog een shoot boeken, dan probeer ik jullie nog in te plannen, afhankelijk van de drukte in de agenda. 

 

Wat is de levertermijn van de foto's?

Het duurt gemiddeld 1 tot 2 weken alvorens de galerij online wordt gezet.  Daarna kunnen jullie je keuze maken en kan ik de foto's bewerken.  Dit duurt gemiddeld 2 tot 3 weken.  Indien je de foto's voor een bepaalde gelegenheid dringend nodig hebt, laat dit dan weten bij het vastleggen van de fotoshoot.  Dan kan ik hier rekening mee houden. Fotoproducten zoals prints, canvassen, fotoalbums en kaartjes hebben elk hun eigen levertermijn.  Vraag dit gerust na. 

 

Waarom krijg ik niet alle foto's? 

Foto's worden getrokken in RAW-formaat.  Dit formaat bestaat enkel uit ruwe, losse informatie over de belichting, het contrast, de scherpte,... van een beeld.  Als fotograaf gebruik ik deze losse informatie om een beeld mee te gaan optimaliseren (bewerken) binnen mijn eigen stijl.  Een RAW-formaat is onbruikbaar voor niet-fotografen en kan je ook niet bekijken op je computer, tablet of smartphone.  

Het nauwkeurig optimaliseren van een beeld is een tijdrovend werk (gemiddeld 20-30 minuten per foto).  Het is logisch dat hier dan ook een extra vergoeding voor wordt gevraagd.  Op mijn Instagrampagina kan je een voorbeeld zien van het verschil tussen een onbewerkte en bewerkte foto. 

Kan ik de RAW-bestanden kopen?

Als fotograaf heb je steeds het auteursrecht over je beelden.  RAW-bestanden blijven dan ook altijd eigendom van de fotograaf en worden niet verkocht. 

Mag ik mijn foto's delen via sociale media?

Absoluut!  Indien mogelijk, zou ik wel willen vragen of je mijn naam bij de foto's zou willen vermelden of mij een tag geven. 

 

Ik heb een sessie op een buitenlocatie geboekt, maar het is slecht weer.  Wat nu?

Als de regen met bakken uit de hemel valt, wordt de sessie verplaatst naar een ander tijdstip.  Echter, het hoeft niet altijd zonnig te zijn. Fotograferen in hard zonlicht is zeker ook niet optimaal vanwege de harde contrasten en storende schaduwen die in het gezicht vallen. Uiteraard zijn hier oplossingen voor, maar ik wil maar zeggen dat we ons aanpassen aan de weersomstandigheden.  Een paar lichte regendruppels kunnen soms leuke effecten geven.  Als ik het 'weer' zou kunnen bestellen, kies ik voor het zachte ochtend- of avondlicht, of voor een (licht) bewolkte dag. 

 

Welke kledij trek ik best aan voor een fotoshoot?

In de eerste plaats zou ik zeggen: "Kies iets waar je je goed in voelt."  Wie zich goed voelt, straalt dit ook uit voor de camera en dit merk je echt in je beelden.  Probeer verder ook te kiezen voor neutrale kledij, zonder opvallende prints, logo's of heel felle, storende kleuren.  Echter, bij een groepsportret kan het ook wel leuk zijn als dezelfde kleuren of tinten in de kledij van verschillende personen terugkomen.  Bij een portret in de natuur is heel donkere kledij ook niet aan te raden en kies je best voor bruin of beige.  

Vaak gestelde vragen
bottom of page